Прекъснати здравноосигурителни права и възстановяването имКога се прекъсват здравноосигурителните ни права?

Здравноосигурителните ви права се прекъсват ако не сте осигурявани за повече от 3 месеца за период от последните 3 години (36 месеца). за период от 36 месеца. Примерно, за да имате право да ползвате безплатна медицинска помощ през март 2016 г., ще трябва да сте внесли не по-малко от 33 месечни здравноосигурителни вноски от февруари 2013 г. до януари 2016 г. Ако сте пропуснали плащанията си за такъв период от време, вие се водите като лице с прекъснати права.

Последствия от прекъснати здравноосигурителни права.

Губите правото на безплатните медецински услуги определени от здравноосигурителната каса и ще трябва да заплащате изцяло всяка медицинска помощ, от която се нуждаете.Неплатените здравни осигуровки са дължими завинаги, а върху тях плащате наказателна лихва от 20% + основен лихвен процент. Така в даден момент вие просто ще трябва да си ги платите (рано или късно) и заедно с тях и доста високчката наказателна лихва.

Какво да правим ако имаме прекъснати права?

В никакъв случай не се паникьосвайте. Вашите здравноосигурителни права ще бъдат автоматично възстановени след като заплатите дължимите от вас здравноосигурителни вноски + лихвите за времето, за което сте забавили плащанията.

За да видите дали вашите права са прекъснати или не и дали дължите вноски за минали месеци, вижте 3 начина за справка за здравни осигуровки , които ще ви помогнат.