Проверка на здравни осигуровки по ЕГН в НАП по Интернет/онлайнКак да проверим здравните си осигуровки и здравноосигурителния си статус?

Можете да проверите платените и неплатени ( дължими ) от вас здравни осигуровки, а също така и вашият осигурителен статус по един от следните 3 начина. Просто изберете този, който е най-удобен за вас и следвайте инструкциите за да направите справката. нужната информация за лицето, за което ще правите справка е единствено неговото/нейното ЕГН (освен ако не правите проверка на място, о офис на НАП, където е възможно да ви е необходима и лична карта). Най-удобният, лесен и препоръчван от нас вариант е да направите справка по ЕГН в Националната агенция по прихосите или първият вариант. По този начин ще получите най-подробна информация за това колко точно сължите и за какви периоди.

Проверка на здравни осигуровки онлайн, по Интернет:

Използвайте браузъра Google Chrome ако имате проблеми със сайта на НАП и проверката!

Ако разполагате с достъп до Интернет и с вашето ЕГН/ЛНЧ, можете веднага за проверите платените от вас здравни осигуровки и здравно осигурителния си статус. За целта трябва да направите следното:

1. Отидете на адрес: https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html , след което кликнете на връзката:

ВХОД В ПОРТАЛА за Е-услуги със свободен достъп

 

2. ще бъдете прехвърлени на страницата със онлайн услуги със свободен достъп. Сега трябва да кликнете на връзката “Здравноосигурителен статус

Стъпка 1 за онлайн проверка на здравни осигуровки по ЕГН.

Стъпка 1 за онлайн проверка на здравни осигуровки по ЕГН.

3. Въведете вашето ЕГН / ЛНЧ и натиснете на бутона “Продължи”

Стъпка 2

4. Сега ще трябва да въведете числото от картинката. Това е специална защита от хакери. След това кликнете на бутона “Направи справка”, за да видите вашият резултат:proverka3

5. Сега ще видите информация за това дали имате прекъснати или непрекъснати здравноосигурителни права и дали дължите осигуровки за някои месеци. Можете и да си разпечатате справката. Както може да видите на моята справка, имам непрекъснати права, но също така имам и неплатени вноски за няколко месеца от 2012 г. Сега ще трябва да отида да си ги платя.

spravka-osigurovki

Това е всичко, трябва да имате единствено Интернет и да знаете ЕГН-то на човека, за когото ще правите проверката. Ако нямате едното от двете или искате да видите друг начин, моля вижте надолу…

Проверка на здравни осигуровки по телефона:

Най-лесният вариант за проверка на здравни осигуровки е Интернет, но ако не разполагате с достъп до мрежата можете да се обадите на телефон 0 700 18 700 от цялата страна и да следвате инструкциите на оператора. Като информация отново ще ви е необходимо единствено вашето ЕГН, което ще рече, че можете да направите и справка както за вас, така и за ваш роднина или приятел, ако имате тази информация за  него/нея.

Проверка на здравни осигуровки в регионални дирекции на НАП:

Във всеки един офис на НАП, можете да поискате справка за внесените и невнесените от вас здравни осигуровки, какво и за цялостния си здравноосигурителен статус.Ако се чудите къде точно са тези офиси, точна и актуална информация за това можете да намерите тук: офиси на НАП .Единственото, което трябва да направите е да изберете вашият град или градът, в който се намирате и ще видите адреса на всички офиси на дирекцията в този град.

Ако мислите, че информацията от тази статия е полезна, моля, подкрепете сайта ни като го споделите във вашата любима социална мрежа чрез нашите прекрасни бутони за това. Благодарим.